• Tweet This!
  • Digg it!
  • Add to Delicious!
  • Share on Facebook!
  • Share on Reddit!
  • Stumble it
  • Add to Technorati Favorites
  • Subscribe by RSS

Dé uitrusting voor een hippe vogelaar in spe

 

0

vogelVogelkenner Nico de Haan snapt in gesprek met RTLnieuws wel waarom het steeds hipper wordt, ook onder jongeren, om vogels te spotten. Mensen die altijd al in de vroege ochtend op zoek wilde naar vogels, maar bang waren het stoffige imago over te nemen van de klassieke vogelspotter, hoeven niet meer bang te zijn. Kijk bij de vogelbescherming waar je naartoe moet, vogel de rest uit met de app, en schaf de juiste (standaard)uitrusting aan zodat je direct van start kan.

“Vogels kijken is meer dan turen naar pietje op een takje. Het is hartstikke spannend en bevrijdend. Het heeft ook iets romantisch. Je komt op de mooiste plekken, ontmoet nieuwe mensen en geniet samen van de natuur. Steeds meer mensen vallen daarvoor.”

vogelspotter

De verrekijker

De ultieme gadget voor de vogelspotter is natuurlijk de verrekijker, al is het maar om de klassieke look van een vogelaar nog enigszins eer aan te doen. Verrekijkers zijn heel persoonlijk, en de enige manier om de meest geschikte voor jouzelf te vinden is door verschillende verrekijkers in de winkel uit te proberen en te vergelijken. Let hierbij op de vergroting (het liefst tussen 7 en 10), het gewicht, het gezichtsveld, de garantieperiode en de oogafstand. Ga naar de winkel wanneer de zon niet te fel schijnt, en houd als brildrager je bril op tijdens het testen.

Het notitieboekje

veldgidse

Niet alleen zodat je zelf niet vergeet wat je waar en wanneer gezien hebt, maar ook om zo bij te dragen aan het algemene archief van de vogelwerkgroep is vanaf nu het notitieboekje je beste vriend. Schrijf op welke vogel je zag, gevolgd door het aantal, de plaats en de datum. Van onbekende soorten maak je een schetsje en schrijf je de belangrijkste kenmerken op, zodat je deze later op je gemak  in je veldgids op kunt zoeken. De soorten die je bent tegengekomen kun je vervolgens doorgeven op waarneming.nl.

Een goede veldgid

De beste veldgidsen zijn gemakkelijk mee te nemen (dus niet te groot), hebben meerdere afbeeldingen per soort en een gedetailleerde beschrijving van uiterlijk, formaat, geluid, gedrag, biotoop en verspreiding. Ook hier geldt dat je zelf het beste weet welke gids voor jou geschikt is: zoek een vogel die je goed kent op in meerdere gidsen, en ga af op de gids die jou het bevredigendste antwoord geeft.

Een echte vogelspotter outfit

Een echte vogelspotter gaat ’s ochtends op pad ‘door weer en wind’, en goede kleding en schoeisel zijn hierbij geen overbodige luxe. Zelfs in de zomer kunnen ochtenden erg kil zijn, en omdat je weinig beweegt moet je zorgen dat je je goed aankleed. Met een warme trui en broek, winddichte jas en misschien muts, sjaal en handschoenen zit je altijd goed, met ritselende kleding in felle opvallende kleuren niet. Trek ook goede stevige wandelschoenen aan: je weet nooit welke bossen, modderpoelen of heuvels je deze keer weer moet trotseren.

vogelspotter-outfit

Tags: ,

 
 
 

Reacties zijn gesloten..